و فی روایه ابی الجارود عن ابی جعفر علیه السلام فی قوله «الذین ان مکناهم فی الارض اقاموا الصلوه و آتوا الزکوه» فهذه لال محمد الی آخر الایه، و المهدی و الصحابه یملکهم الله مشارق الارض و مغاربها، و یظهر الدین و بیت الله به و باصحابه البدع و الباطل کما امات الشقات الحق حتی لا یری این الظلم و یأمرون بالمعروف و ینهون عن المنکر [1]
ترجمه: ابی الجارود از امام باقر علیه السلام نقل می کند.
کسانیکه اگر به آنها تمکن در زمین داده شود نماز را بر پا می دارند و زکات می پردازند. حضرت فرمودند این آیه برای ال محمد است تا آخر، اما حضرت مهدی ارواحنا له الفداء و اصحاب بزرگوار آن حضرت خداوند تمام شرق و غرب عالم را به ملکیت آنان در می آورد و دین را آشکار و پیروز می گرداند و خداوند به وسیله او و اصحاب او نمای بدعتها و باطلها را میراند چنانکه افراد شقی حق را نابود کرده اند و آنقدر این تحول شگرف به پیش می رود تا آنجا که دیده نمی شود که ظلم در کجاست و آنان امر به معروف و نهی از منکر می نمایند.
این حدیث شریف در بحار ج 51 ص 47 هم نقل شده است:
اما در آنجا بجای شقات، سفهاء دارد.
در این حدیث شریف نکات فراوانی بچشم می خورد.
که بعضی از آنها را توضیح می دهیم.
یک مسئله تمکن در زمین است که گرچه در برهه ای از تاریخ برای بخشی از پیامبران بشکل جزئی رخ داده است چنانکه در حدیث قبلی بدان اشاره شد. مانند حضرت داود و سلیمان و یوسف و آل ابراهیم و نبی اکرم و در زمان کوتاهی برای حضرت امیر و امام مجتبی صلوات الله و صلوات ملائکه علیهم اجمعین. اما نکته قابل توجه در این حدیث مبارک این است که می فرماید: المهدی و اصاحبه ....
حضرت مهدی و اصحاب او خداوند تمام مشرقها و مغربهای زمین را به ملکیت آنان در می آورد. اولاً این تمکن در عصر امامت و مهدویت عام و جهانی است نه منطقه ای یعنی در سراسر عالم برای اسلام این تمکن ایجاد می شود و چهار رکن عمده آن یعنی.
1- اقامه صلوه
2- ایتاه زکوه
3- امر به معروف
4- نهی از منکر
بعنوان برنامه عملی تحقق می یابد.
مهمترین نکته در حدیث شریف تکیه روی اصحاب حضرت است در دو جای حدیث یک. در جمله المهدی و اصحابه یملکهم الله مشارق الارض و مغاربها، که در این فتح جهان به حضرت و اصحاب او با هم نسبت داده شده است.
دوم در جمله یمیت الله به و به اصحابه البدع و الباطل که در اینجاهم میراندن و نابود کردن بدعتها و باطلها به حضرت و اصحاب بزرگوار آن امام عظیم الشأن نسبت داده شده است. از این حدیث شریف که از غرر روایات در این باب است استنباط می شود که در استقرار حق و عدل اصحاب حضرت که آنها هم عباد صالح حق هستند، نقش تعیین کننده دارند بطوری که حضرت بدون آنها کاری را از پیش نمی برد و به بیانی دیگر. لولا اصحابه لما فتح الله له مشارق الارض و مغاربها. زیرا آن بزرگوار هم مانند جد اطهرشان علی مرتضی علیه و علی اولاده افضل التحیه و الثناء امام بر حق است و در شجاعت و علم و حکمت و سیاست و غیره به آنان بزرگوار اقتداء می کند.
و ما ملاحظه می کنیم که چگونه آن حضرت برای نداشتن یار با وفا مدت 25 سال در زمان زمامداری خلفاء در منزل نشستند تا شرائط برای بیعت با حضرت بعد از قتل عثمان فراهم شد.
و در حدیثی دیگر وارد شده است که اصحاب حضرت همه جوانها هستند و از پیرمردان به مقدار نمک در طعام در بین آنها وجود دارد و با نیروی کوبنده، جوانان سلحشور و حزب الله و اسلحه های متکی بر ایمان حضرت جهان را فتح می سازد.
البته توجه دارید که چنانکه در کتاب مصلح کل توضیح دادم اصحاب حضرت به دو بخش عمده تقسیم می شوند.
اصحاب خاص و اصحاب عام
که اصحاب خاص طبق روایات بعدد اصحاب رسول اکرم در جنگ بدر یعنی 313 نفر هستند ولی اصحاب عام در بعضی از روایات پنج هزار نفر و در بعضی هفتاد هزار نفر ذکر شده است ولی استنباط حقیر این است که در هنگامه ظهور بخش عظیمی از مردم جهان آمادگی شرکت در آن انقلاب جهانی را خواهند داشت و بدین معنا آنها هم از اصحاب حضرت خواهند بود.