montazar.net
montazar.net
montazar.net
montazar.net
montazar.net

رشد بی حد و حصر ژانر وحشت در ادبيات كودك و نوجوان

یکی از مهم ترین رویکردهای ناشران جبهه فرهنگي معارض انقلاب اسلامي در دوره‌هاي اخير از نمایشگاه کتاب در حوزه کودک و نوجوان، عرضه گسترده آثار ژانر وحشت است. این كتب، موضوع وحشت را از 3 طریق تصاویر، عناوین و محتوا به مخاطب کودک و نوجوان القاء می کنند. این آثار با عناوینی نامأنوس و رعب آور سعی در اقناع مخاطب بر ترسناک بودن محتوای کتاب دارند. استفاده از عناوینی همچون "خون آشام" يا "خون هیولا برای صبحانه" و استفاده از کلماتی چون "شبح"، "قتل"، "مرگ"، "جن"، "طلسم"، "روح" و... دلیلی بر این مدعا است.
صرف نظر از این گونه عناوین، تصاویر کتاب ها نیز عمدتاً ترسناک است تا دلیلی بر هیجانی و پرتنش بودن محتوای داستان باشد! همچنين مي توان به فرهنگ القا شده در اين آثار اشاره كرد كه به عنوان مثال در یکی از آثار ارائه شده در نمایشگاه، عبارات زير در مورد "خون آشام" چنين است:
«خون آشام در افسانه ها و خرافات مردم اروپا موجودی زنده است که شب ها از گور بیرون آمده و برای تغذیه خود از خون مردم می مکد. خون آشام، دندان های نیش بلندی دارد که با آن از گردن زندگان خون می مکد و دارای قدرت های فوق بشری از جمله زندگی جاوید می‌باشد.»

ترجمه از غرب

ژانر وحشت در ایران از نیمه دوم دهه هفتاد با ترجمه آثار غربی در ادبیات نوجوانان رونق گرفت و هیأت نظارت کودک و نوجوان وزارت ارشاد برای این سبک کتاب مجوز صادر کرد! بخش اعظمي از کتاب های موجود در ژانر وحشت نوشته "آر.ال. استاین" نویسنده آمریکایی یهودی تبار است. وی مجموعه کتاب هایی را با عناوینی چون "تالار وحشت"، "دایره وحشت" و "ترس و لرز" برای گروه سنی نوجوان تأليف كرده كه با ترجمه هاي متنوع در بازار كتاب داخلي و البته در نمایشگاه بین المللی! کتاب تهران موجود است. "استاین" در خصوص آثارش می گوید: «وظیفه بزرگی دارم و آن سیخ کردن مو بر اندام بچه هاست. »

شايان ذكر است کتاب های او با فروش بیش از 260 نسخه در سطح جهان، وی را تبدیل به يكي از پرفروش ترین نویسندگان کودک و نوجوان کرده است. وي می گوید:
«من عاشق این هستم که خواننده هایم را به جاهای ترسناک ببرم. آیا می دانید ترسناک ترین مکان کجاست؟ این محل ذهن خود شماست.»
نکته ديگر اینکه بسیاری از نویسندگانی که آثار ترسناک و خرافی آنان به فارسی ترجمه شده است انگلیسی تبار هستند. از جمله این افراد می توان به آنتونی هوروویتس، لیز کسلر، مارکوس سجویک، تری دیری، انجی سیج، رولد دال و... اشاره کرد. این در حالی است که خرافاتی‌ترین اقوام روی زمین، انگلیسی ها هستند.

نگاهي بر محتواي آثار ژانر وحشت
ژانر وحشت در ادبیات داستانی را می توان به 2 دسته تقسیم کرد:
1-طبیعی: همچون مرگ و میر، بیماری، جنون، جنگ و...
2-ماورائی: ارواح، جن ها، جادو، طلسم، اوراد، افسون ها، خرافات، مسخ، جادو و . . .
ادبیات داستانی وحشت چه در بعد طبیعی و چه در بعد ماورائی، نباید با مبانی اعتقادات دینی مغایرت داشته باشد زیرا این نوع ادبیات می تواند نوجوان را به تخیل بیش از حد سوق دهد و او را از واقعیت جدا کند. گفتنی است کتاب هایی که در قالب این ژانر منتشر می شود برای ایجاد هیجان و لذت، از مفاهیمی استفاده می کنند که عمیقاً موجب آشنایی زدایی شود و با استفاده از تعابير و اصطلاحات غريب، مخاطب را به دنياي غيرواقعي سوق مي دهد. همین امر در قالب قدرت های فوق انسانی و فناناپذیر و استفاده از مفاهیم خرافاتی و اسطوره ای و همچنين با بهره گرفتن نادرست از تعابير ماورائی دیني باعث جذب مخاطب می شود.
نكته اينجاست مخاطبي که سال های دستیابی به هویت را سپری می کند و دچار تزلزل شخصیت است، با مطالعه این آثار و علاقمند شدن به این ژانر آن هم با فرهنگ غربي و به خصوص آمریکایی ـ و البته از نوع يهود! ـ بیشتر به فروپاشی هویت محتمل می شود.

ريشه ها و تأثيرات ژانر وحشت در ادبيات كودك و نوجوان

آثار داستانی وحشت می توانند نتایج مخربی را به همراه داشته باشند، کودک و نوجوانی که باید خودش مبدع تخیلات باشد با یکسری تخیلات تحمیل شده مواجه می شود که این موضوع خلاقیت سازنده او را می‎کشد و برای او دلهره به ارمغان می آورد و این دلهره در وجود او باقی می ماند و مانع از هرگونه فعالیت مثبت و سازنده می شود و به دنبال آن نا امنی ذهنی برای این گروه سنی به همراه دارد.

نكته حائز اهميت، تأثير خاصي است كه ادبيات ژانر وحشت در جان و روح مخاطبان به ویژه کودکان و نوجوانان مي گذارد كه مي توان اين تأثيرات مخرب را از جنبه هاي مختلف بررسي كرد. در نگاهي به اين آثار، مي توان گفت اين مسأله زمینه رشد اعتقادات انجمن حجتیه و تأکید بر ایجاد عصر وحشت در دوران پیش از ظهور را تداعي مي كند. از آنجایی که مروّجین انجمن حجتیه به این عقیده قائل هستند که دنیا می بایست تا عصر ظهور به فساد، ظلم و تباهی کشیده شود تا زمینه ظهور منجیِ بر حق ایجاد شود، لذا رو آوردن به ادبیات ترس و وحشت در بین نوجوانان که ايام رشد فکری خود را پشت سر می گذارند بهترین زمان برای ايجاد این عقیده باطل است. نتایج حاصله از این تفکر مخرب، ایجاد حس ماجراجویی در بین نوجوانان و گرایش آن ها به فساد و تباهی و بی تفاوتی نسبت به قضایای پیش رو می باشد.

از نگاهي ديگر در این آثار ادبیات اسلام هراسی، اسلام ستیزی و كم‌رنگ کردن آرماگدون و... موضوعاتی است که به عینه مشهود است. همچنين تأكيد انگاره هاي فراماسونري مبني بر تربيت كودكان جوامع به عنوان يك منبع آشوب، هيجان و فساد مي تواند از ديگر جنبه هاي ترويج ژانر وحشت باشد. ايجاد ترس در دل فرزندان جوامع اسلامي از رويدادهاي پيرامون اين موضوع و سلب روحيه شجاعت و شهادت-طلبی، يكي ديگر از آثار مخرب موج وحشت به شمار مي رود.
ادبیات کودک و خرافه بخش اول


در خواست عضویت جهت دریافت ایمیل
نام:
ایمیل:
montazar.net

نظر سنجی
مایلید در کدام حوزه مطالب بیستری در سایت گذاشته شود؟
معارف مهدویتغرب و مهدویت
وظایف ما در عصر غیبتهنر و فرهنگ مهدویت
montazar.net

سایت های وابسته