در پايان مبحث عرشي طهارت مواردي از حقائق نورية آن را از صحف نوريه مولايمان به محضر انور صاحبان دل و نفوس شيفته به کمال تقديم مينمايیم شايد گاهِ شرح و تفسير آن فرا رسد «لعل الله يحدث بعد ذلک امراً».
۱-ظاهرت بايد طاهر باشد تا بتواني ظاهر قرآن را مسّ کني، و باطنت بايد پاک باشد تا بتواني باطنش را دريابي «لا يمسّه ألاّ المطّهرون»[۱].
۲-هرگاه مراقبت و طهارت تامّ و کامل باشد، انسان که جدولي از بحر بيکران وجود صمدي است به ادراک حقايق و معارف غيبي نائل مي شود، و قوت خيال که به تصوير و محاکات سرشته شده است معاني را به وفق اقتضاي آنها صورت مي دهد[۲].
۳-اي عزيز! هرگاه تمام توجّه قلب به عالم علوي، و شهود توحيد صمدي حقيقي، روي آورده است تو آن کتاب عظيم الشأني که خودت را مصداق «کلآّ إنّ کتاب الأبرار لفي علّيين* و ما أدرک ما عليّون* کتابٌ مرقوم* يشهده المقرّبون[۳] مييابي؛ و همچنين در توحيد صمدي مشمول اين کريمه مي گردي: «و سقيهم ربّهم شراباً طهوراً»[۴] طهور صيغه مبالغة طاهر است که به معني پاکِ پاک کننده است که انسان را از جز خداي سبحان پاک مي کند.
امين الاسلام طبرسي در تفسير شريف البيان از صادق آل محمد صلي الله عليه و آله و سلم در تفسير آن گفته است: «يطهرهم عن کل شيء سوى الله اذ لا طاهر من تدنّس بشيء من الأکلون إلاّ الله» فتدبّر[۵].
۴-شرط بسيار مهم تأثير اذکار و ادعيه و اوراد و . . . طهارت انسان است که صرف لقلقة لسان و بیان ظاهری، سودي نبخشد بلکه چه بسا موجب قساوت و بُعد هم بشود[۶]
۵-انسان با طهارت و اعتدال حال و اجتماع بال، حقايق را از حسن مطلق بهتر قبول مي کند و به صورت زيباتر تمثل مي دهد[۷].
۶-بدان که چون اين جدول، تصفيه و لايروبي شود، انوار الهي زلال و صافي در وي پديد آيد، مَثَل حقايق الهيه در جداول، مَثَل باراني است که از آسمان پاک و پاکيزه نازل ميشود و در جداول و مجاري و أوديه و لجنهاي زمين، رنگ و بو مي گيرد.[۸]
[1] واقعه / ۷۹
[2] کلمة ۳۴۹ ص ۴۵۲
[3] مطففين/ ۱۸ الي ۲۱
[4] انسان/۲۱
[5] اصل ۳۱ از رساله انسان در عرف عرفان
[۶] فصل ۶ نورٌ علي نور
[۷]نکته ۷۱۶ ص ۵۴۵
[۸]نورٌ علي نور ص 77