montazar.net
montazar.net
montazar.net
montazar.net
montazar.net

شناخت امام زمان عليه السلام
یكى از مهم‏ ترين و اساسى‏ ترين اصولى كه از اركان اصلى مكتب تشيع محسوب مى‏شود، مسأله امامت و آشنايى با امام هر عصر است. به اعتقاد شيعه، در هيچ برهه از زمان، زمين خالى از حجت و انسان بدون امام معصوم نخواهد بود. چرا كه هدايت و رهبرى صحيح و همه جانبه انسان بر اساس تعاليم الهى تنها از طريق پيروى از رهنمودها و روشنگرى‏ هاى امامى ممكن است كه علاوه بر آشنايى با سنت‏ هاى حاكم بر نظام هستى، از تمامى مصالح بشر و حقايق تعليمات پيامبران الهى آگاه باشد.
با توجه به اين حقيقت، يكى از وظايف مهم آحاد جامعه، به ‏ويژه قشر جوان آن است كه در هر عصرى، نسبت ‏به امام و حجت الهى موجود در آن زمان به گونه ‏اى شناخت پيدا كنند كه بر تعاليم مسئوليت‏ هاى خود آگاهى پيدا كرده و بر اساس آن عمل نمايند.
اهميت ‏شناخت امام زمان ارواحنا له الفداء در هر عصرى به گونه‏ اى است كه در برخى روايات، عدم كسب معرفت لازم از امام هم ‏رديف، بلكه مساوى با كفر و بى ‏ايمانى شمرده شده است. پيامبر اكرم‏ صلى الله عليه و آله در همين زمينه مى‏فرمايند:
«هركسى كه بميرد و امام زمان خودش را نشناسد به مرگ جاهليت از دنيا رفته است.» و يا در يكى از ادعيه كه بر آن نيز بسيار سفارش شده است. به همين مسأله اشاره شده است: پروردگارا حجت‏ خودت را به من بشناسان چرا كه اگر حجتت را به من نشناسانى من از دين و آئينم گمراه مى‏شوم.
مضمون اين‏ گونه روايات زمانى بهتر روشن خواهد شد كه به پيامد هاى مثبت و منفى يك جامعه، در اثر برخوردارى و عدم برخوردارى جامعه از امام و رهبرى شايسته توجه و دقت ‏بيشترى شود. در طول تاريخ، چه بسيار بوده ‏اند حركت‏ ها و يا نهضت‏ هاى عظيم مردمى كه به دليل فقدان رهبر شايسته با شكست مواجه شده ‏اند و يا پس از پيروزى به جهت افتادن زمام امور در دست زمامداران بى‏كفايت ‏به انحراف و اضمحلال كشيده شده‏ اند...
البته، كم و كيف شناخت امام‏ با توجه به نياز و توانايى و ظرفيت افراد متفاوت است. مهم اين است كه اين شناخت ‏به گونه ‏اى باشد كه در صورت مواجه افراد با تهديدها و شبهه ‏افكنى‏ هاى دشمنان و بدخواهان، در تشخيص راه صحيح و شيوه درست از دچارشدن به گمراهى و انحراف آنها را نجات دهد. و گرنه شناخت كامل و همه جانبه حجت‏ هاى الهى براى افراد عادى با توجه به محدوديت استعدادها و توانايى ‏هاى فكرى غيرممكن است.
دعا براى تعجيل فرج
با توجه به نقش و جايگاه مهمى كه دعا در تفكر اسلامى دارد، اگر دعا با شرايط لازم انجام گيرد همچون ساير علل و عوامل مؤثر در نظام هستى، مى‏ تواند در امور تكوينى تغيير ايجاد نمايد. در بخشى از روايات پيامبر اكرم ‏صلى الله عليه وآله و ائمه اطهارعليهم السلام توصيه شده است كه براى فرج امام زمان ‏ارواحنا له الفداء زياد دعا كنيد و از خود حضرت بقیة ‏الله ارواحنا له الفداء نقل شده است كه آن حضرت فرمودند:
«اكثروا الدعا بتعجيل الفرج فان ذلك فرجكم‏» براى تعجيل در فرج و ظهور، زياد دعا كنيد چرا كه اين‏ كار موجب فرج و خوشحالى شماست.
بنابراين، از ديگر تكاليف عاشقان امام زمان ارواحنا له الفداء درخواست تعجيل فرج آن حضرت است. البته، توجه به اين نكته نيز ضرورى است كه اولاً، دعا زمانى به مرحله اجابت مى‏ رسد كه دعا كننده شرايطى را در خود ايجاد نموده باشد كه دعاى او شرايط استجابت را داشته باشد. ثانياً، بايد توجه داشت كه دعا هرگز جاى عمل به وظايف ديگر را نمى‏گيرد بلكه دعا در صورتى مفيد است كه همراه با عمل به ساير تكاليف دينى باشد.
علاوه بر موارد فوق، پايدارى در راه ولايت اهل ‏بيت ‏عليهم السلام، استقامت در برابر مشكلات و نارسايى ها، كمك و مساعدت به هم نوعان، تحصيل علم و به دست آوردن تخصص ‏هاى لازم، احياء شعائر اسلامى و پاسدارى از ارزش‏هاى اصيل و... از جمله مسائلى هستند كه اهتمام به آنها سعادت و سلامت جامعه، به ويژه نسل جوان را تضمين میكند.
[1] رجوع شود به کتاب جدال با مدعي، اسماعيل خوبي.
[2] نور/ 55.
[3] قصص/ 5.
منبع: کتاب قيام و انقلاب مهدي از ديدگاه فلسفه ي تاريخ، شهيد استاد مرتضي مطهري، صص 59-51.
ابعاد تکلیف جوانان منتظر- بخش اول


در خواست عضویت جهت دریافت ایمیل
نام:
ایمیل:
montazar.net

نظر سنجی
مایلید در کدام حوزه مطالب بیستری در سایت گذاشته شود؟
معارف مهدویتغرب و مهدویت
وظایف ما در عصر غیبتهنر و فرهنگ مهدویت
montazar.net

سایت های وابسته