montazar.net
montazar.net
montazar.net
montazar.net
montazar.net

به بيان اين‏كه: احسان و صله به دو امر حاصل مى‏شود:

يكى: منفعت رساندن به ديگرى.

دوم: دفع زيان از غير، و اين هر دو با دعا كردن حاصل مى‏گردد.

چون از منافع بزرگ و ارزشمند، احترام است، و بدون ترديد دعا كردن نوعى احترام است، مچنين قبلاً گذشت كه دعا براى تعجيل ظهور حضرت صاحب الزمان ارواحنا له الفداء با شروطى كه مقرّر شده، سبب جلو افتادن آن است و با آن، همه‏گونه خير و بركت آشكار مى‏گردد و همه ضررها از بين مى‏رود.

و نيز از جمله آثار دعا مسرّت و خرسندى كسى است كه برايش دعا مى‏شود، و سرور آن حضرت خود منفعتى عظيم است . و ديگر اين‏كه: دانستيم دعا در جلو افتادن ظهور حضرت قائم ارواحنا له الفداء تأثير دارد، و با ظهورش از خود و شيعيانش غم و اندوه برطرف مى‏شود و همّ و غم و سختى و مشقّت دور مى‏گردد، بلكه خود دعا در دفع همّ و غم مؤثر مى‏باشد . و از دلايل اين‏كه اعانت و احترام به زبان از مصاديق صله و احسان است، روايتى است كه در مجلّد يازدهم بحار مسنداً از جابر از حضرت ابوجعفر باقرعليه السلام آمده كه گفت: بر آن حضرت داخل شدم و نيازمندى‏ام را شكايت كردم.

حضرت فرمود: اى جابر نزد ما درهمى نيست، ديرى نگذشت كه كميت بر آن حضرت وارد شد و عرضه داشت: فدايت شوم اگر اجازه دهيد قصيده‏اى برايتان بخوانم؟ فرمود: بخوان. كميت قصيده‏اى خواند. حضرت فرمود: اى جوان! از آن اتاق بدره‏اى بيرون بياور به كميت بده . سپس كميت عرضه داشت: فدايت شوم! اگر بخواهيد اجازه دهيد سومين قصيده را بخوانم؟ فرمود: بخوان.

بعد از خواندن كميت، امام فرمود: اى جوان! از آن اتاق بدره‏اى بيرون آور به كميت بده، جابر گويد: پس بدره‏اى بيرون آورد و به كميت داد. كميت گفت: فدايت شوم، به خدا قسم! من شما را به خاطر دنيا دوست نمى‏دارم و از اين اشعار جز صله رسول خداصلى الله عليه وآله وسلم و حقوقى كه خداوند بر من قرار داده چيزى نخواستم. گويد: حضرت باقرعليه السلام براى او دعا كرد سپس فرمود: اى جوان اين بدره‏ها را به جاى خود بازگردان. جابر گويد: در دلم گفتم: به من فرمود: درهمى ندارم. و براى كميت سى هزار درهم امر فرمود! گويد: آن‏گاه كميت برخاست و رفت.

به آن حضرت عرض كردم: فدايت شوم! فرمودى: نزد من درهمى نيست با اين حال براى كميت سى هزار درهم امر كردى؟ فرمود: اى جابر! برخيز و به آن اتاق برو. جابر گفت: برخاستم و به آن اتاق رفتم هيچ اثرى از آن درهم‏ها نيافتم، به خدمت آن حضرت برگشتم. فرمود: اى جابر! آنچه از شما مخفى داشته‏ايم بيش از آن است كه براى شما آشكار كرده‏ايم. سپس برخاست، دستم را گرفت و به آن اتاق برد و با پايش به زمين زد ناگاه چيزى شبيه گردن شتر از طلا بيرون آمد.

سپس فرمود: اى جابر! اين را بنگر و به كسى - جز افراد مورد اطمينان از برادرانت - مگوى، خداوند بر آنچه بخواهيم ما را توانا ساخته، و اگر بخواهيم زمين را برانيم اين كار را مى‏كنيم. [1]

وجه دلالت اين حديث اين‏كه: كميت مدح با زبان را صله پيغمبرصلى الله عليه وآله وسلم دانست و امام‏ نيز اين معنى را امضا و تصديق كرد.

دعا براى امام‏عليه السلام نيز همين‏طور است زيرا كه آن نيز احسان و احترام است.

[1] بحار الانوار: 239/46.

اينكه دعا صله و احسان است


در خواست عضویت جهت دریافت ایمیل
نام:
ایمیل:
montazar.net

نظر سنجی
مایلید در کدام حوزه مطالب بیستری در سایت گذاشته شود؟
معارف مهدویتغرب و مهدویت
وظایف ما در عصر غیبتهنر و فرهنگ مهدویت
montazar.net

سایت های وابسته