در پى ماجراى سقيفه و آشكار شدن حقايق تلخ و مصيبتبار در مدينه (غصب خلافت و بيعتگرفتن از مردم)، اميرالمؤمنين عليه السلام به همراه همسرشان فاطمه ی زهرا سلام الله علیها براى بيدارى مردم و دفاع از حق مسلم خويش، شبانه به درب منازل مهاجرين و انصار رفته، با آنان اتمام حجت مىكردند.
ايشان در هر فرصتى به اثبات مظلوميت خاندان پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم مىپرداختند تا به اين وسيله حجت بر مردم تمام شود و بعدها براى هيچكس عذر و بهانهاى باقى نماند تا اين كه بگويد ما مطالب را فراموش كرديم يا نمىدانستيم. تا غافلان و بهانهجويان نگويند چرا على عليه السلام به سراغ ما نيامد تا بيعت روز غدير را يادآور شود و چرا ما را آگاه نكرد تا بدانيم حق با كيست!
لذا اميرالمؤمنين عليه السلام و فاطمه ی زهرا سلام الله علیها سوار بر چهارپايى در حالى كه حسنين عليهما السلام را به همراه داشتند، شبها به خانهى انصار و مهاجرين رفته، از آنان يارى و نصرت مىخواستند.
حضرت زهرا سلام الله علیها به آنان فرمودند:
«اى گروه مهاجرين و انصار خدا را يارى كنيد و دختر پيامبرتان را ياورى نماييد. در آن روزى كه با رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم بيعت نموديد (روز غدير) بيعتتان چنين بود كه همچنان كه هر ناراحتى را از خود و فرزندانتان بازمىداريد از او و فرزندان او بازداشته، جلوگيرى كنيد. اكنون به عهدى كه با خدا بستيد وفا نماييد».[1]
اما آنان در مقابل عذرآوردند كه چرا زودتر نيامديد و ديگر چارهاى جز بيعت با خليفه نيست. و منافقانه به كنج خانهها خزيدند و پيمان شكستند.
ابنقتيبه در كتاب الامامة و السياسة، ص19 مىنويسد:
«على عليه السلام شبى در حالى كه فاطمهى زهرا سلام الله علیها دختر رسول خدا صلى الله عليه و آله و سلم را بر چهارپايى نشانده بود در مجالس و منازل انصار مىآمد و از آنان طلب يارى مىنمود. اما آنان در جواب يارى خواهى دختر رسول خداصلى الله عليه و آله و سلم مىگفتند: اى دختر رسولخدا! ما با اين مرد (ابوبكر) بيعت كردهايم! كار از كار گذشته است. اگر همسر و پسر عموى تو زودتر از اين مىآمد ما هرگز از وى روى برنمىگردانيديم و با ابوبكر بيعت نمىكرديم!!!
اميرالمؤمنين على عليه السلام در پاسخ مىفرمودند كه آيا من مىتوانستم پيكر رسول خداصلى الله عليه و آله و سلم را در منزلش رها كرده، قبل از اينكه وى را به خاك بسپارم از منزل بيرون آمده، با مردم نزاع نمايم؟
فاطمه ی زهرا سلام الله علیها فرمودند:
«ابوالحسن آنچه را كه شايسته و سزاوار بود انجام داد و آنان نيز كارهايى كردند كه تنها خدا از آنان حساب خواهد كشيد و مطالبه خواهد نمود.»
به راستى مگر براى مردمى كه در آن زمان زندگى مىكردند فاصلهى غدير تا سقيفه چند روز طول كشيد كه باعث شد دنيا پرستى و كينههاى جاهلى، پيمانى را كه در حضور پيامبر صلى الله عليه و آله و سلم با وصى او بسته شد ، به فراموشى سپارند؟!!
آيا اجر و مزد رسالت 23 ساله را سزاوار و شايسته بود تا اينگونه ادا نمايند!!
آيا به فرمودهى فاطمه ی زهرا سلام الله علیها پس از حادثهى غدير براى كسى عذرى باقى مانده است؟!!! اى كاش آنان اين عذر بدتر از گناه را در محضر بانوى اسلام مطرح نمىكردند. اى كاش با صراحت به گناه بيعتشكنى خود اعتراف مىكردند و قول يارى به ايشان مىدادند! چرا كه آنان بارها از پيامبرصلى الله عليه و آله و سلم شنيدهبودند كه وصى و جانشين او كسى جز اميرالمؤمنين على عليه السلام نيست. آيا برترى اميرالمؤمنين بر كسى پوشيده و پنهان بود؟! اميرالمؤمنين على عليه السلام بر خود لازم ديدند كه حجت را بر مردم تمامكرده، براى همگان يادآورى نمايند كه خلافت حقى است كه خدا و رسولش برايشان مقرر نمودند. خلافت يك حق شخصى مربوط به شخص علىبنابىطالب عليه السلام نبود كه نياز به مطالبهى صاحب حق باشد بلكه حق مسلم جامعهى اسلام و امت مسلمان بود كه پيامبر اكرمصلى الله عليه و آله و سلم حضرت على عليه السلام را از طرف خداوند به اين مقام منصوب نمودند.
و اكنون ما نيز در مسير پر پيچ وخم زندگى ،هر لحظه نشانه ها وحجت هايى وجود دارد كه ما را به طرف مقصد راهنمايى مى كند .فقط بايد هوشيار بود و نشانه ها را شناخت تا از آزمونهاى خطير خداوند سلامت و سربلند بيرون آييم .
«قُل لا اَسئَلُكُم عَلَيهِ اَجراً اِلّا المَوَدَةَ فِى القُربى» (شورى/23)
اى پيامبر! بگو من از شما اجر و مزد رسالت نمى خواهم جز آنكه در حق خاندانم محبت و دوستى داشته باشيد
و اكنون ما نيز پيام الهى را شنيديم و بر مودت به فرزندان پيامبرمان صلى الله عليه و آله و سلم سفارش شديم ، پس مبادا كه از نا اهلان باشيم !
مبادا كه دريچه هاى بينايى را به روى تنها يادگار او در اين زمان ببنديم و دل را روانه اغيار كنيم ، كه دراين روزگار ديگر هيچ عذرى پذيرفته نيست ،كه پيام غدير را حاضران به غائبان رساندند !
پس اَلا يا اهل العالم ! به هوش باشيد كه صبح ظهور نزديك است ، مبادا كه از پيمان شكنان باشيم !